Eija on Vasteen ensimmäinen tyypin 2 diabeetikko, jonka diabetes on saatu remissioon. Valmennuksen aloittamisesta on nyt kulunut 1,5 vuotta. Diabetes on edelleen hyvin remissiossa ja verenpaineet normaaliarvoissa. Diabetes- ja verenpainelääkkeet ovat luonnollisesti historiaa! Kävin haastattelemassa Eijaa hänen kokemuksistaan tämän puolentoista vuoden ajalta. Kokemusten lisäksi sain paljon vinkkejä paastovalmennuksen kehittämiseksi.

Huonoa oloa, inhoa ja häpeää

-Inhosin sitä, että minulla oli verenpaine- ja diabeteslääkitys. Varsinkaan toinen diabeteslääke, Metformiini, ei sopinut minulle ollenkaan, eikä sen tilalle annettu vaihtoehtoa. Minua hävetti se, että olin päästänyt itseni kuntoon, jossa tarvitsin lääkitystä, Eija kertoo avoimesti.

Tarvittiin vain yksi viesti

Minua edelleen naurattaa se, että juuri kun ihminen on tehnyt näin suuren päätöksen, että nyt se on tässä, enää en edes yritä laihduttaa niin yksi viesti muuttaakin kaiken. Se oli se sinun viestisi Maiju: ”Moi Eija, minulla olisi yksi asiantuntija, joka tarvitsisi ”koekaniinia”. Otatko haasteen vastaan?” Olin saman tien valmis valmennukseen. Ilman sitä viestiä, olisin tällä hetkellä vähintäänkin samassa tilanteessa tai ehkä jopa huonommassa, Eija kertoo.

Eijan paastovalmennus aloitettiin elokuussa 2017 tavoitteena saada tyypin 2 diabetes remissioon ja verenpaineet normaaliarvoihin.

Krooninen sairaus?

Kun Eija oli ollut valmennuksessa jonkin aikaa, hän meni diabeteshoitajan vastaanotolle ja kertoi minkälaista ruokavaliota ja paastoja hän noudattaa. Diabeteshoitajan suhtautuminen ei ollut kannustava. Hän sanoi, ettei tyypin 2 diabeteksesta voi parantua, ”se on sinussa eikä siitä voi parantua.”  Tässä kohtaa Eijalla oli jo diabeteslääkitys purettu, painoa oli pudonnut ja verensokeriarvot kotimittauksilla olivat todella hyviä.

Terveyskeskuslääkärinikään ei ollut kauhean otettu uudesta elämäntavastani, vaikka arvot menivät koko ajan parempaan suuntaan. Verenpainelääkityksen purkaminen, suhtautuminen painon putoamiseen ja verenpaineen laskuun olivatkin ihan eri juttu. Lääkäri antoi ohjeet verenpainelääkityksen purkamiseen, Eija kertoo.

Miksi mittaisin?

Eija oli jättänyt karkit pois jo vuosi ennen valmennuksen alkua. Se ei kuitenkaan riittänyt parantamaan sokeriaineenvaihduntaa tai pudottamaan painoa. Hän ei ymmärtänyt sitä, että peruna, riisi, pasta, leipä ym. ovat kaikki lopputuotteena glukoosia ja pahentavat hänen terveydentilaa. Hän ei myöskään ollut mitannut verensokereitaan säännöllisesti, joten hän ei tiennyt miten eri ruoka-aineet nostivat sokereita. Hän kävi kerran vuodessa verikokeissa ja uskoi sen riittävän.

Tämä on hyvin yleistä tyypin 2 diabeetikoilla. Jos käytössä ei ole insuliinia, he eivät välttämättä tee verensokerin kotimittauksia. Kerran tai kaksi kertaa vuodessa verikokeissa katsotaan paastoglukoosiarvo ja pidempi glukoosiarvo HbA1c. Nykytrendi julkisessa sairaanhoidossa onkin se, että pelkällä tablettilääkityksellä oleva tyypin 2 diabeetikko ei tarvitse säännöllisiä verensokerin mittauksia kotona, koska lääkitys ei altista vaaralliselle hypoglykemialle eli liian alhaiselle verensokerille. Kukaan ei vaan ole huolissaan tyypin 2 diabeetikon hyperglykemioista eli liian korkeista verensokeriarvoista. Niitä voi hyvinkin tulla lääkityksen kanssa. Varsinkin jos hiilihydraattien saanti on jatkuvaa.

Saan syödä juuri sellaista ruokaa mitä rakastan”

Eijalle ketogeeninen ruokavalio ei ollut mikään haaste, ei edes alussa.

Saan syödä kaikkea mitä rakastan, hän hehkuttaa!

Nykyään Eija pystyy syömään myös kalaa 1-2 kertaa viikossa. Aiemmin kalan syöminen aiheutti silmäoireita ja kutinaa.

Myös Pähkinät ja mantelit sopivat minulle nykyään, Eija kertoo.

Hän on siis pystynyt laajentamaan ruokavaliotaan. Tällä hetkellä Eija noudattaa 8/16 paastoprotokollaa eli hän syö kaksi kertaa päivässä ketogeenista ruokaa. Tämä on hänelle sopiva ruokailurytmi.

Monenlaisia positiivisia vaikutuksia

Eija luettelee monia ”positiivisia juttuja” tältä puolentoista vuoden ajanjaksolta. Hänellä oli alkava silmänpohjan rappeuma toisessa silmässä. Säännölliset silmänpohjan kuvaukset kuuluvat tyypin 2 diabeetikoille, koska heillä on suurempi riski rappeumasairauksiin. Eija kävi silmänpohjan kuvauksissa uudelleen loppuvuodesta 2017, jolloin hän oli ollut paastovalmennuksessa muutaman kuukauden. Silmänpohjat todettiin terveiksi. Rappeuma oli parantunut.

Eija on lapsesta asti kärsinyt paksunsuolen ongelmista. Divertikkelit ja niiden tulehdukset ovat vaivanneet aikuisiällä valmennuksen alkuun asti. Tulehduksia ei ole ollut kertaakaan uuden elämäntavan aikana.

Muiden ihmisten suhtautuminen Eijan parantumiseen

Kavereiden, sukulaisten ja tuttavien suhtautuminen Eijan uuteen elämäntapaan on ollut hyvin kirjavaa. Kukaan tuskin on pahoillaan siitä, että ihminen parantuu sairaudesta, mutta kateus ja ennakkoluulot nostavat päätään, kun painoa putoaa ja virtaa on, vaikka muille jakaa!

Ehkä muutama ihminen salaa odottaa sitä hetkeä, että repsahdan. He uskovat, ettei tätä ruokavaliota tai paastoa kukaan jaksa noudattaa pitkiä aikoja. On minulle sanottu että ”älä nyt enää yhtään laihduta, muuten tulet ihan ryppyiseksi”, Eija kertoo päätään pyöritellen.

Eija ei koekaan olevansa laihdutuskuurilla. Hän kokee tämän olevan elämäntapa, jolla on tarkoitus pysyä terveenä. Painon putoaminen on ollut Eijalle toisarvoista. Ja hän on sitä mieltä, että mitä väliä rypyistä, kun on terve ja voi hyvin!

Onko niitä repsahduksia tai vaaran paikkoja tullut tämän puolentoista vuoden aikana?

Ei ole tullut, enkä missään nimessä luovu tästä elämäntavasta, Eija sanoo päättäväisesti.

Se ei tarkoita sitä, etteikö Eija joskus ottaisi palaa kakkua juhlissa tai söisi perunaa lisukkeena ravintolassa. Hän ei ole ehdoton ruokavalion suhteen, mutta ymmärtää sen, että ellei hän saman tien palaa ”takaisin ruotuun”, hän sairastuu uudelleen.

Vaaran paikkoja on kyllä tarjolla, koska Eija on kova leipomaan. Hänelle on kuitenkin helppoa olla syömättä munkit ja pullat. Karkin kanssa on toisin.

Olen karkkiholisti. Karkit ovat ehdottomasti heikko kohtani. Niiden syönti minun on pitänyt lopettaa kokonaan. Samalla tavalla kuin tupakoinnin lopettaminen yli 30 vuotta sitten. Yhtäkään tupakkaa en ole polttanut lopettamisen jälkeen, Eija kertoo.

Psykologian rooli syömisessä

Pohdimme Eijan kanssa myös syömisen ja vastoinkäymisten yhteyttä. Elämässä tulee vaikeita hetkiä ja niiden myötä saattaa antaa itselleen luvan repsahtaa. Ihan kuin olisi ansainnut herkut. Eijakin tunnistaa tämän psykologisen puolen syömisessä, mutta ei koe repsahdusvaaran olevan suurempi, vaikka mitä kävisi.

On minullakin ollut vastoinkäymisiä elämässä, jolloin olisi voinut repsahtaa ja luovuttaa. Ehkä se on kuitenkin se oikeanlainen asenne, mikä pelastaa näistä tilanteista, Eija pohtii.

Toinen asia mitä jäimme haastattelussa pohtimaan, on elämäntilanteen merkitys valmennuksen onnistumiselle. Onko yksin asuvan eläkeläisen helpompi noudattaa tätä elämäntapaa kuin esimerkiksi ruuhkavuosiaan elävän uraäidin?

Jokainen pystyy noudattamaan tätä, jos vain tahtoa ja halua löytyy. Syitä epäonnistumiselle, vaikeudelle tai helppoudelle löytyy varmasti, jos niitä haluaa etsiä. Kaikilta tämä kuitenkin onnistuu, jos itse haluaa, Eija sanoo päättäväisesti.

Vasteen paastovalmentaja Tuomas Javanainen välillä kysyykin asiakkaalta aloituskeskustelussa: ”Oletko valmis luopumaan siitä mikä sinut sairastutti?”

Vertaistuen ja seurannan Eija kokee erittäin tärkeäksi onnistumisen kannalta. Intensiivisen valmennuksen jälkeen hän jatkoi viikkoraporttien lähetystä Tuomakselle ja lähettää edelleen joka perjantai viikkoraporttinsa.

Kaikkein pahin kohta on se, kun intensiivinen valmennus loppuu, Eija myöntää.

Sen takia hän jatkoikin ja jatkaa edelleen raporttien lähettämistä Tuomakselle, vaikkei Tuomas niitä enää pyytänytkään.

Valmennuksen pituudestakin Eijalla on selvä mielipide.

Kyllä se puoli vuotta vaatii, että asia menee takaraivoon. Eikä loppuvaiheessa tarvitse olla kuin seurannassa. Se, että olet jollekin tilivelvollinen, riittää.

Eijan haastattelun myötä olemmekin ottaneet seurantakuukaudet mukaan paastovalmennukseen. Asiakas voi halutessaan jatkaa seurannassa intensiivisen valmennuksen jälkeen. Raportointi ei ole niin tiivistä kuin valmennuksen aikana. Kerran viikossa paastovalmentajalle lähetettävä raportti painosta, vyötärönympäryksestä, verensokeri- ja ketoaineista auttaa asiakasta pysymään samalla linjalla ruokailun suhteen kuin intensiivisessäkin valmennuksessa. Seurannassa asiakas osaa jo noudattaa ruokavaliota ja paastoja, mutta moni kokee edelleen kaipaavansa tukea ja kannustusta. Seurantakuukaudet on otettu hyvin vastaan ja ne koetaan tärkeiksi jatkuvuuden kannalta.

Toinen kannustusta ja tsemppiä antava työkalu Vasteella on asiakkaiden Paastovalmennus- verkkoryhmä, johon jokainen valmennuksessa oleva asiakas saa halutessaan liittyä. Eija on pysynyt ryhmässä koko ajan ja kokee siellä olemisen lisäävän hänen sitoutumistaan uuteen elämäntapaan. Eija tsemppaa uusia asiakkaita ja jakaa kokemuksiaan omasta taipaleestaan. Uusille asiakkaillekin on varmasti mukava huomata, ettei tämä niin vaikeaa olekaan.

Koekaniinista kokemusasiantuntijaksi

Eijan valmennus alkoi ennen kuin Vaste Oy:tä oli olemassakaan. Vasteen paastovalmentaja ja perustaja Tuomas Javanainen oli saanut itsensä loistavaan kuntoon paaston ja ketogeenisen ruoan avulla. Tämä entisestään rohkaisi häntä tutkimaan paaston tehoa ja vaikutuksia metabolisiin sairauksiin ja nimenomaan tyypin 2 diabetekseen. Olihan hän saanut itseltään 30 kg painoa pois, verenpaineet normaaliarvoihin, pre-diabeteksen ja rasvamaksan parannettua!

Enää puuttui tyypin 2 diabeetikko, ”koekaniini”, jolla tätä yhdistelmää voisi testata. Tuomas oli jo jonkin aikaa seurannut, miten maailmalla hoidetaan tyypin 2 diabeetikoita paaston ja ketogeenisen ruokavalion avulla ja miten esimerkiksi VirtaHealth Kaliforniassa iskee tyypin 2 diabetesta vastaan ketogeenisella ruokavaliolla. Tulokset olivat erittäin lupaavia. Tuomaksen biokemian tuntemus tuki paaston ja ketogeenisen ruokavalion yhdistämistä toimivaksi valmennuskokonaisuudeksi.

Eija on minun tätini ja tiesin että hän sairastaa tyypin 2 diabetesta. Päätin kokeilla kepillä jäätä ja lähetin hänelle viestin. Hän tarttui haasteeseen ja oli heti valmis meidän koekaniiniksi. Eijan valmennus oli alusta saakka hyvin samankaltainen kuin se on Vasteessa tyypin 2 diabeetikolla tänäkin päivänä. Olimme siis löytäneet toimivan protokollan saman tien! Pidemmät paastot Eijan kanssa aloitettiin vasta kun diabeteslääkitys oli saatu purettua pois. Eijan lääkitysmuutokset tehtiin yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa.

Kun lähtee mukaan johonkin uuteen ja tuntemattomaan, ei koskaan tiedä mitä siitä seuraa. Olemme todella kiitollisia Eijalle luottamuksesta meitä kohtaan ja rohkeudesta lähteä mukaan ensimmäiseen paastovalmennukseen. Haastattelun aikana Eija ehdotti, että hän olisi halukas aloittamaan kokemusasiantuntijana asiakkaillemme. Jo nyt hän tukee ja tsemppaa asiakkaita paastovalmennus -ryhmässä. Joskus kuitenkin tarvitaan vertaistukea niin, että joku kuuntelee tai vertaistukea on saatavilla valmennuksen loputtua. Uskon että Eija hyppää mukaan paastovalmennustiimiimme ja hän on se puuttuva palanen, jota olemmekin kaivanneet koko ajan.

Kirjoittanut Maiju Javanainen, Vaste Oy