Jonne Juusti

19.9.19

 Paastovalmennuksen tulokset

Alussa kivut olivat niin pahat, että en tullut toimeen ilman aamuin illoin otettua kipulääkettä (Motifene Dual). Liikkuminen oli vaikeaa, liikunnan harrastaminen ei onnistunut. Jos kipulääke jäi ottamatta, kivut menivät erittäin pahoiksi. Nyt oikean jalan nilkkaa ja polvea lukuun ottamatta oireet käytännössä hävinneet kokonaan, kipulääkkeille ei enää ole ollenkaan tarvetta.

Rintakehä oli alussa melko kipeä, kipu tuntui erityisen pahalta aivastaessa. Kipu haittasi myös nukkumista, koska kyljen kääntäminen sattui rintaan, varsinkin jos en ottanut kipulääkitystä illalla. Nyt rintakehässä ei enää tunnu kipua.

Vasemmassa olkapäässä oli myös kipua alkuun. Olkapään kipujen takia en voinut kunnolla punnertaa ja vetää leukoja. Kahden kuukauden sisällä valmennuksen alkamisesta kivut olivat hävinneet, nyt pystyn ilman ongelmia harjoittamaan ylävartalon lihaskuntoa.

Oikea polvi oli alussa turvonnut. Siinä tuntui koukistaessa kipua, enkä saanut sitä laitettua täysin koukkuun. Nyt ainakin silmin havaittava turvotus on poissa. Saan myös polven täyteen koukkuun ilman kipuja.

Oikea nilkka on ainoa nivel, joka vielä oireilee, mutta oireet ovat huomattavasti vähäisemmät kuin alussa. Nilkka on ollut sekä kipeä, että turvonnut. Alussa kipu haittasi kävelemistä, nyt pystyn kävelemään ilman suurempia ongelmia. Nilkan turvotus on yhä silmin havaittavaa, mutta kuitenkin huomattavasti vähentynyt. Tällä hetkellä tuntuu, että kivut hiukan pahenevat liiallisen paikallaan olon jälkeen, erityisen pahaa on liika istuminen. Istumisen jälkeen kävely alkuun tuntuu nilkassa, mutta helpottaa yleensä melko nopeasti. Liikuntaa kipu haittaa hieman, sillä en pysty kunnolla tekemään kyykkyjä. Pystyn kuitenkin laitteissa treenaamaan jalkoja, joten saan treenattua melko hyvin koko kroppaa.

Edellä mainittujen lisäksi alussa oli pienempiä kipuja alaselässä. Nämä tuntuivat pahimmilta aina kun kipulääke jäi ottamatta, jolloin ne haittasivat nukkumista. Nyt tätäkään oiretta ei enää ole.

Kaiken kaikkiaan vointi on nyt huomattavasti parempi kuin valmennuksen alussa. Konkreettisesti tämä näkyy siinä, että pärjään täysin ilman kipulääkettä ja pystyn harrastamaan liikuntaa mieleni mukaan. Fyysisen puolen lisäksi myös mieliala on parantunut. Tähän vaikuttaa tietysti jo se, etten jatkuvasti kärsi kovista kivuista. Mutta erityisen paljon mielialaa on kohentanut se, että olen taas pystynyt aloittelemaan itselleni erittäin tärkeää liikuntaharrastusta.