Vasteen tapaustutkimuksen (Javanainen TA (2019) Paaston ja hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion vaikutus metaboliseen oireyhtymään. 12 viikon case-tutkimus. Vaste Oy) Marjukan tarina.

FAKTAA

  • Diagnosoimaton tyypin 2 diabetes peruutettu (havaittiin laboratoriokokeista ennen tutkimuksen alkua)
  • Metabolinen oireyhtymä peruutettu (ei voida enää kategorisoida metabolista oireyhtymää sairastavaksi)
  • Verenpainetauti parannettu (yli 10 vuotta sairastanut verenpainetta ennen tutkimusta)
  • Insuliiniresistenssi peruutettu

Pudotetut lääkitykset: Atacand 8mg (verenpainelääke)

  • Painonpudotus: -15,74 %
  • Vyötärönympärys: -16,81 %

Verenpaine:

Lääkityksellä: 133/88 mmHg ja ilman lääkitystä tutkimuksen jälkeen: 123/70 mmHg.

 

Veren glukoosipitoisuuden (glykemia) paraneminen veriarvoissa tutkimuksen jälkeen:

  • HbA1c: – 40 %
  • fP-Gluk (Paastoglukoosi): – 45,33 %

Insuliiniresistenssia mittaava Homeostatic Model Assesment for Insulin resistance (HOMA-IR): – 88,13 %

Marjukan oma tarina

”Ikuinen jojoilija”

Ikuinen jojoilija painon kanssa –se on kuvannut minua hyvin. Painoa olen vuosien varrella pudottanut kymmeniä ja taas kymmeniä kiloja ja kaikki olen saanut takaisin korkojen kera. Terveyttäni en ajatellut, ainoastaan alhaisempaa painoa, se tekisi minusta onnellisemman ja paremman ihmisen. Näin luulin.

Pääsiäisenä tänä vuonna, kun vaihdoin työpaikkaa, vaaka näytti 127 kg. En koskaan aiemmin ole kenellekään kertonut painoani, en edes miehelleni, koska se hävetti. 55-vuotias nainen ja painoa reilusti yli sata. Painoindeksien mukaan, joka oli yli 40, olin sairaalloisen lihava. Rasvaprosentti oli yli 50.

Uusi työpaikkani, KTO – kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus, sijaitsee Paimiossa ja oma yksikköni toisessa kerroksessa. Silloin päätin, etten käytä hissiä vaan kuljen rappusia. Vaihdoin pastavoittoisen lounaan salaattilounaaseen. Päätin syödä itseni terveeksi ruisleivällä ja kaurapuurolla sekä salaatilla.

Vasteen tutkimus

Alkukesästä näin mainoksen, missä etsittiin henkilöitä meidän työterveyshuollon ja paastovalmennuksen yhteistyönä järjestettävään tutkimukseen. Tutkimus olisi ensimmäinen valtion rahoittama tutkimus vastoin nykyisiä ravintosuosituksia 2.tyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoitoon. Ilmoitin itseni siihen välittömästi, vaikka ei minulla ollut ”kuin” verenpainetauti ja siihen lääkitys ja ylipainoa. Alkuhaastattelu hoitui parin tunnin puhelulla Vasteen Tuomaksen kanssa ja olin ihmeissäni. En siis söisi itseäni terveeksi ruisleivällä ja kaurapuurolla vaan lihalla kermalla. Ennen tutkimuksen alkua otettiin melko kattavat labrat ja niiden tulokset olivat musertavat –mulla on 2.tyypin diabetes! Toisaalta hyvä, että se löydettiin nyt. EN missään nimessä halunnut mitään sokerilääkitystä, joten motivaatio tutkimukseen oli kova.

Tutkimukseen lähdin puhtaasti terveys edellä, painon pudotus tulisi siinä sivussa, jos on tullakseen. Halusin itselleni terveyttä ja jaksamista. Halusin nähdä lastenlasteni kasvavan. Halusin eroon vatsavaivoistani ja uusineesta divertikkeli-tulehduksesta. Tutkimuksen alkaessa painoin 122 kg.

Aloitin syömällä kahdesti päivässä. Join vissyä yli kolme litraa. Suolaveden juominen oli haastavaa. Söin mm. hyvää lihaa, kalaa, juustoja, salaattia, kaaleja. Ei mitään, missä lukee ”kevyt”, ”vähäkalorinen” tai ”vähemmän rasvaa”. Ei juureksia, ei marjoja eikä hedelmiä. Ei viljatuotteita. Heinäkuussa, kun tutkimus alkoi, oli paras mansikka-aika. Se otti koville kaltaiselleni kovan luokan mansikkafriikille. Olin kuitenkin 100% sitoutunut noudattamaan tutkimuksen ajan ohjeita orjallisesti, joten juomalla vettä selvisin.

Tutkimuksen aikana minulla oli useita menoja, joissa oli tarjolla toinen toistaan upeampia herkkuja. Heti ensimmäisen viikonlopun olin Salossa kaksipäiväisillä kaupunkifestareilla ja juhlin molempina iltoina yömyöhään vissyn ja suolan voimin. Seuraavana viikonloppuna juhlittiin tyttäreni yo-juhlat, sitä seuraavana lastenlasten syntymäpäivät, oli mieheni 50-vuotisjuhlat. Leivoin ja laitoin vanhaan tapaan tarjottavat juhliin. Pullataikinaa tehdessäni nuolaisin taikinaa sormestani maistaakseni suolan. Sormi suussa iski paniikki. Menikö mun tutkimus nyt kokonaan pieleen? Tipuinko ketoosista? Apua, mitä Tuomas sanoo! Välittömästi viesti Tuomakselle ja synnin tunnustus. Nyt jälkeenpäin tilanne lähinnä hymyilyttää.

Helppoa pysyä annetulla ruokavaliolla

Mun oli ihmeen helppoa pysyä annetulla ruokavaliolla. Ensimmäisen viikon jälkeen jätin toisen aterian pois, kun en jaksanut syödä. Välillä pidin 48h paaston, yhden kerran 72h paaston. Kesän käännyttyä syksyyn alkoi mieli tehdä oman puun omenoita. Olin yllättynyt, että mielitekoni olivat mansikoissa ja omenoissa, ei suklaassa ja leivässä.

Tutkimuksen edetessä välillä ärsytti, kun ei aina voi suunnitella syömisiään etukäteen ja joskus on tilanteita, että täytyy syödä ulkona. Mitä silloin voi tehdä? Matkalla pohjanmaalle häihin, pysähdyimme huoltoasemalle syömään. Kerroin myyjälle ruokavaliostani ja hän ehdotti ottamaan salaattipöydän ja lisäksi tilaamaan pelkän pihvin. Loistava idea ja täydellistä ruokaa minulle. Opin tutkimuksen aikana valitsemaan seisovasta pöydästä itselleni sopivaa syötävää. Näin hoitui kaksi erillistä koulutusta Helsingissä.

Noin neljän viikon jälkeen minulta jäi verenpainelääke pois. Kolmessa viikossa aamuinen paastosokerini oli puolittunut. Nukuin paremmin. Jaksoin enemmän. Ilmavaivat olivat jääneet pois.

Tulevaisuus

Nyt kun tutkimusaika kolme kuukautta on takana, olen jatkanut samankaltaisella ruokavaliolla. Syön pääsääntöisesti kerran päivässä ja juon edelleen vissyä ja suolavettä paljon. Nyt suolavesi maistuu hyvälle. Mieheni on alusta asti tukenut minua ja ruokavalio on meillä lähes sama. Hän on rinnallani pudottanut painoa runsaan 10 kg ja hänen epämääräiset lihas- ja nivelkivut ovat jääneet. Minulla on paino pudonnut kaiken kaikkiaan lähes 30 kg ja vaatekokoni on vaihtunut 54-56 koosta kokoon 44-46. Olen terve ja voin hyvin, minkä huimasti parantuneet labrakokeet osoittaa. Nyt voin juhlassa syödä mitä haluan, mutta arki mennään hyväksi koetulla tavalla. Ja se, mitä juhlassa haluan syödä, on myös muuttunut.

Ihan mahtava fiilis!