Joulun alla kantautui maailmalta loistavia uutisia tyypin 2 diabetesta ja prediabetesta (metabolinen oireyhtymä) sairastaville ihmisille. Maailman suurin diabetesjärjestö ADA tulee pitämään tulevaisuudessakin vähähiilihydraattisen ja erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion osana perusterveydenhuoltoa. Tämä käy ilmi tulevan vuoden 2020 ”Standars of medical care in diabetes ” raportista.

MILLOIN SUOMESSA ALETAAN AUTTAMAAN?

1. MEILLÄ ON TIEDE TAKANA:

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on 74 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (paras tieteellinen tutkimusasetelma) ja jos verrataan esimerkiksi välimeren ruokavalioon, siitä on tehty vain 2 satunnaistettua tutkimusta. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) -ruokavaliosta, joka on käytännössä vähärasvainen, korkea hiilihydraattinen sekä vähäsuolainen ruokavalio, on tehty 8 satunnaistettua tutkimusta, jotka pisimmillään ovat kestäneet 8 viikkoa! (eli erittäin lyhyitä/merkityksettömiä). Kasvisruokavaliosta ei ole yhtään satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta!

Tämä osoittaa, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on kiistatta reilusti enemmän tieteellistä näyttöä kuin yhdestäkään muusta ruokavaliosta.

2. MEILLÄ ON MAAILMAN SUURIN DIABETESJÄRJESTÖ TAKANA:

ADA, Standars of Medical Care in Diabetes-2020

3. MEILLÄ ON BIOKEMIAN YMMÄRRYS JA PATOFYSIOLOGIAN YMMÄRRYS TAKANA:

Ymmärräme pääsääntöisesti miten tyypin 2 diabetes kehittyy, ymmärrämme, miten rasvamaksa kehittyy, ymmärrämme, miten metabolinen oireyhtymä kehittyy. Kun meillä on ymmärrys taudin syntymekanismista, meillä on myös mahdollisuus peruuttaa se.

VASTE TULEE TEKEMÄÄN KAIKKENSA!!!

Vasteen missiona on saada tämä myös Suomessa osaksi perusterveydenhuoltoa. Vaste tulee tekemään kaikkensa, jotta tämä tulee toteutumaan. Vaste on jo aloittanut neuvottelemalla terveydenhuollon päättäjien kanssa.

Jokaisen velvollisuus on levittää tietoa, että tyypin 2 diabetes ja prediabetes on täysin peruutettavissa.

Päätös on aina sinun/asiakkaan, minkä vaihtoehdon tulet valitsemaan? Sairauden vai parantumisen? Tärkeää on se, että sinulla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus valita ja tieto siitä, että remissio on mahdollinen.

VASTEELLA SUOMEN ENSIMMÄINEN JULKISHALLINON RAHOITTAMA TUTKIMUS (Javanainen T.A. 2019)

Vasteella on myös Suomen ensimmäinen laatuaan oleva julkishallinnon rahoittama tutkimus hiilihydraattien rajoittamisesta ja ruokailurytmien vähentämisestä prediabteksen ja metabolisessa oireyhtymän hoidossa. Tutkimus julkaistaan pdf-muodossa Vasteen sivuilla alkuvuodesta 2020.

NYT ON AIKA ALOITTAA AUTTAMAAN IHMISIÄ!

Meillä on nyt kaikki tarvittava todistusaineisto ja tieto aloittaa auttamaan tyypin 2 diabeetikoita ja metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä ihmisiä. Meidän on yhdistettävä voimat, käärittävä hihat ja alettava töihin.

Meillä ei ole enää varaa odottaa.