Tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän katsotaan usein olevan kroonisesti eteneviä sairauksia, joita hallitaan lääkityksen avulla ja ne menevät ajan myötä vain pahemmaksi. Joka tapauksessa kliiniset tutkimukset osoittavat, että näitä sairauksia pystytään peruuttamaan.

 

On olemassa kolme hoitomuotoa, joiden on näytetty tieteessä peruuttavan tyypin 2 diabeteksen. Lihavuusleikkauksen on joissain tapauksissa osoitettu peruuttavan tyypin 2 diabeteksen, mutta se on kallista ja siinä voi olla useita komplikaatioiden vaaroja. Siitä saavutettu teho myös laskee vuosien myötä. Erittäin vähä kalorisen ruokavalion (ENE) on osoitettu tiputtavan painoa ja peruuttavan tyypin 2 diabeteksen, mutta on erittäin vaikeaa noudattaa, jolloin saavutettu painonpudotus ja diabeteksen peruutus on erittäin vaikeaa ylläpitää. Kolmas hoitomuoto on hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio, joka on oikein toteutettuna ravitsemuksellisesti rikas ja on helppoa noudattaa vuosia. Hiilihydraattien rajoittaminen johtaa aineenvaihdunnalliseen muutokseen, jossa rasvasta tulee pääasiallinen energianlähde glukoosin sijasta. Vasteen protokollan (hiilihydraattien rajoittaminen ja ruokailurytmien harventaminen) on osoitettu tapaustutkimuksella peruuttavan metabolisen oireyhtymän sekä muuten tyypin 2 diabeteksen.

Termit

Termit ”remissio” ja ”parannettu” merkitsevät eri asioita. Tyypin 2 diabetes voidaan saada remissioon mutta ei parantaa, koska sairaus voi tulla takaisin, jos uutta elämäntapaa ei noudateta tarpeeksi hyvin. Ja koska diabeteksen peruuttaminen tai remissio on varsin uusi termi, sitä ei vielä löydy universaalisesti diabetesliittojen ja terveydenhuollon termistöstä. Itse asiassa useasti perusterveydenhuolto ei edes tiedä, että peruuttaminen tai remissio olisi edes mahdollista.

Vasteen määritys tyypin 2 diabeteksen remissiolle:

Kun henkilöllä on HbA1c arvo terveen tasolla, ilman mitään diabeteslääkityksiä.