Olemme viime aikoina havainneet lääkityksellä olevilla asiakkaillamme, jotka ovat aiemmin olleet esimerkiksi verkkovalmennuksissa tai perusterveydenhuollon piirissä, seuraavanlaisia vaaratilanteita: Paaston tai ketoosin vaikutusta lääkityksiin ei ole otettu huomioon. Myös tietyt lisäravinteet ja lääkitysten interaktiot ovat saattaneet aiheuttaa vaaran vyöhykkeen. Eli jos henkilöllä on lääkityksiä ja hän aikoo itsenäisesti, ilman asiantuntijan apua, yrittää ketogeneesiä tai paastoa, hän voi saattaa itsensä vaaratilanteeseen. Jos sinulla on mikä tahansa verensokeria tai verenpainetta alentava lääkitys, tarvitset jatkuvaa, päivittäistä, asiantuntevaa seurantaa, koska ketoosi ja paasto laskevat tehokkaasti verensokeria ja verenpainetta. Nämä muutokset voivat yksilöstä riippuen tulla nopeastikin ajankohtaiseksi. Jos näihin ei osata reagoida riittävällä nopeudella ja asiantuntijuudella, voi se aiheuttaa hypoglykemisia- (liian alhaiset verensokerit) tai hypotensiollisia (liian alhaiset verenpaineet) vaaratilanteita.

Farmaseutti

Maiju Javanainen