Faktaa:

12 viikkoa. 1500:n teksti -ja kuvaviestin jälkeen Vasteella:

 

  • Ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden huomattava parantuminen

-Tiputetut lääkeaineet: Suprium ja diapam masennus/mielialalääkkeet

 

  • Metabolisen oireyhtymän, rasvamaksan (rasvamaksasta kertova ALAT- entsyymi laski 73 %!!) ja verenpainetaudin parantuminen

-Tiputetut lääkeaineet: Candesartan Orion verenpainelääke

 

  • Munuaisten toimintakyvyn merkittävä parantuminen. Pt-GFReEPI eli glomerulussuodosnopeuden nousu 24 %

 

12 viikon veriarvojen parantumiset (veriarvot ovat laboratorion tietokannassa ja siirretty sieltä vasteen vaikutusdataan)

  • HbA1c: -25%
  • fP-Gluk: -21%
  • S-ALAT: -73%!!!
  • S-Insu: -62%
  • Insuliiniresistenssi, HOMA-IR (Homeostatic model assessment of insulin resistance) -70%!

 

Tiinalla diagnosoitiin ahdistuneisuus ja masentuneisuus muutama vuosi sitten. Myöhemmin mukaan tuli metabolinen oireyhtymä ja sen tuoma verenpainetauti. Tiinalle ravitsemusterapeutti tarjosi perinteistä lautasmallia, monta kertaa päivässä syömistä. Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta terveydentilassa ja tilanne oli yhtä huono, kuin aiemminkin. Tiina kuuli ystävältään Vasteesta ja päätti ottaa yhteyttä.

Vasteella hän aloitti yksilöidyn hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion ja ruokailurytmien harventamisen. Tuloksia alkoi syntymään nopeasti. Jatkuva seuranta oli ehdoton onnistumisen kannalta. Tukea ja seurantaa oli joka päivä. Itsevarmuus kasvoi ja arjen asiat eivät enää tuntuneet ahdistavilta. Ongelmien sietokyky tuntui paranevan, koska tilalle oli tullut niin paljon hyvää.

Ahdistuneisuus oireisuus sisältää yleensä sitä, että ihminen kärsii suurista huolista, paniikkihäiriöistä ja sosiaalisesta pelosta. Vaikka tutkimusta ei ole vielä paljon, on potilastyössä havaittu, että hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio on tuonut merkittävää parannusta ahdistuneisuudesta kärsiville ihmisille.

On havaittu, että tulehdus ja insuliiniresistenssi saattaa olla tärkeässä roolissa synnyttämään masentuneisuuteen viittaavia oireita (Jeremiah et al. 2019). Tutkijat ovat myös viime aikoina keskittyneet tutkimuksissaan selvittämään, kuinka sokerin syönti lisää riskiä sairastua masennukseen. Tutkimuksista on löydetty yhteys sokerin ja masennuksen välillä. Tutkimusta tarvitaan myös enemmän siitä, kuinka erilaiset ruokavaliot vaikuttavat masennuksen oireisiin. Tällä hetkellä ei ole olemassa vielä kunnon ihmistutkimuksia siitä, kuinka vähähiilihydraattinen ruokavalio vaikuttaa masennukseen. On kuitenkin paljon potilastyön näyttöä, että ihmiset, jotka ovat kärsineet masennuksesta ovat saaneet merkittävää apua vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

 

Vasteessa psykologia on otettu huomioon, koska elämäntapamuutos on myös psykologinen muutos fysiologisen muutoksen lisäksi.

 

 

Lähteet:

Jeremiah, O.J., Cousins, G., Leacy, F.P. et al. Evaluation of the effect of insulin sensitivity-enhancing lifestyle- and dietary-related adjuncts on antidepressant treatment response: protocol for a systematic review and meta-analysis. Syst Rev 8, 62 (2019).