Älä pelkää luonnollista rasvaa

Me olemme kaikki kasvaneet siinä uskossa, että rasva ruokavaliossamme, kuten pekonissa tai juustossa kerääntyy automaattisesti rasvaksi elimistöömme. Rasvan syönti ei kuitenkaan ole syy lihavuuteen. Meidän on hyväksyttävä tämä tosiasia, jotta pääsisimme rasvan pelosta.
Hiilihydraatit, fruktoosi ja sokerit muuttuvat rasvaksi (SAFA) verenkierrossamme (hiilihydraatit -> maksa -> triglyseridit, de novo lipogeneesi). Tämä nostaa veren triglyseridipitoisuutta ja lisää merkittävästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Ravinnosta saatava rasva ei kulkeudu maksaan, vaan se pakkautuu kylomikroni lipoproteiineihin ja kulkeutuu lymfaattisen järjestelmän kautta rasvakudokseen, jollei sitä käytetä energiaksi. Ravinnosta saatava rasva ei siis ole syy esimerkiksi rasvamaksan syntyyn.

Tyydyttynyt rasva EI lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitaudeissa

Tieteessä on julkaistu tällä hetkellä 17 meta-analyysia ja systemaattista katsausta (paras tieteellinen näyttö) siitä, että tyydyttynyt rasva ei lisää sydän -ja verisuonitauti kuolleisuutta. On myös olemassa paljon tieteellistä näyttöä siitä, että kun vähennämme hiilihydraatteja ruokavaliosta ja lisäämme rasvan määrää se on terveellisempää metabolisille sairauksille, kuten esimerkiksi tyypin 2 diabetekselle. Maailman huippu kardiologiaan perustuva julkaisija JACC (Journal of the American College of Cardiology) kävi vuonna 2020 läpi viimeisimmän parhaan tieteellisen näytön tyydyttyneen rasvan vaikutuksesta terveyteen (Astrup et al. 2020). Sen lopputulema oli, ettei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että tyydyttynyttä rasvaa tulisi vähentää ruokavaliosta. Joten kun ravitsemusterapeutit, sydänliitto tai media esittää, että tyydyttynyt rasva on jotenkin epäterveellistä terveydelle, siihen ei ole tieteellistä perustetta.

Kasviöljyt (n-6) ovat kemiallisesti epävakaita

Toisin kuin meille on kerrottu, kasviöljyt ovat kemiallisesti epävakaita varsinkin silloin, kun niitä kuumennetaan pannulla. Ne hapettuvat helposti sadoiksi radikaalituotteiksi tuottaen myrkyllisiä yhdisteitä. Monityydyttymättömät rasvahapot (kuten soijapapu, auringonkukka, maissi- ja rypsiöljy) sisältävät paljon kaksoissidoksia, jotka reagoivat helposti hapen kanssa muodostaen hapettumistuotteita (pro-oksidantteja). Tämä oksidaatio aiheuttaa tulehdusta elimistössä (Omega 6 -> linoleenihappo -> gammalinoleenihappo -> dihomo-gammalinoleenihappo -> arakidonihappo -> COX1; COX2;  lipoksigenaasit).

Jos haluat lisätä öljyä salaatinkastikkeeksi kannattaa valita oliiviöljy, koska se on suurimmaksi osaksi oleiinihappoa (C18:1) ja sisältää näin ollen vain yhden kaksoissidoksen. Oliiviöljy on huomattavasti vakaampi öljy, kuin paljon kaksoissidoksia sisältävät monityydyttymättömät kasviöljyt.

Ruuanvalmistukseen paras vaihtoehto on tyydyttynyt rasva. Tyydyttynyt rasva on kiinteää huoneenlämmössä ja kestää hyvin kuumentamista. Se ei sisällä lainkaan kaksoissidoksia, jolloin se ei myöskään hapetu helposti, eikä muodosta tulehdusta aiheuttavia hapettumistuotteita.

Kylläisyys

Rasva tuottaa kylläisyyttä. Kolekystokiniini (CKK) on ruoansulatuksen peptidihormoni, jota erittyy ohutsuolen alkuosan, pohjukaissuolen, limakalvon enteroendokriinisoluista. Se reagoi voimakkaasti rasvaan ja tuottaa sitä kautta erittäin paljon kylläisyyden tunnetta. Kun kylläisyys iskee päälle, niin ylensyöntiä ei pääse tapahtumaan. Tämä on yksi syy sille, miksi korkea rasvainen ruokavalio helpottaa painonpudotusta, koska silloin ihmisten on luonnostaan vaikeaa syödä liikaa.
 

Muita artikkeleita

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›

Laitumelta vai labrasta?

Punaisen lihan syömisestä on tulossa syntiä. Samaan aikaan kemistit kehittelevät lihan kaltaisia tuotteita elintarviketeollisuudelle. Miksi me Vasteessa puolustamme kotimaista punaista lihaa? Tervetuloa tutustumaan runsain kuvamateriaalein kuvitettuun kirjoitukseen, joka puolustaa suomalaisen lihan syöntiä, esimerkkinä meidän perhe.

Lue lisää ›