HUOM! Verensokeria- ja verenpainetta alentavien lääkkeiden käyttäjät (turvallisuus)

Olemme viime aikoina havainneet lääkityksellä olevilla asiakkaillamme, jotka ovat aiemmin olleet esimerkiksi verkkovalmennuksissa tai perusterveydenhuollon piirissä, seuraavanlaisia vaaratilanteita: Paaston, VHH-ruokavalion tai ketoosin vaikutusta lääkityksiin ei ole otettu huomioon. Myös tietyt lisäravinteet ja lääkitysten interaktiot ovat saattaneet aiheuttaa vaaran vyöhykkeen. Eli jos henkilöllä on lääkityksiä ja hän aikoo itsenäisesti, ilman asiantuntijan apua, yrittää ketogeneesiä tai paastoa, hän voi saattaa itsensä vaaratilanteeseen. Jos sinulla on mikä tahansa verensokeria tai verenpainetta alentava lääkitys, tarvitset jatkuvaa, päivittäistä, asiantuntevaa seurantaa, oman hoitavan lääkärin yhteistyön, koska ketoosi ja paasto laskevat tehokkaasti verensokeria ja verenpainetta. Nämä muutokset voivat yksilöstä riippuen tulla nopeastikin ajankohtaiseksi. Jos näihin ei osata reagoida riittävällä nopeudella ja asiantuntijuudella, voi se aiheuttaa hypoglykemisia- (liian alhaiset verensokerit) tai hypotensiollisia (liian alhaiset verenpaineet) vaaratilanteita.
Farmaseutti
Maiju Javanainen

Muita artikkeleita

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›

Laitumelta vai labrasta?

Punaisen lihan syömisestä on tulossa syntiä. Samaan aikaan kemistit kehittelevät lihan kaltaisia tuotteita elintarviketeollisuudelle. Miksi me Vasteessa puolustamme kotimaista punaista lihaa? Tervetuloa tutustumaan runsain kuvamateriaalein kuvitettuun kirjoitukseen, joka puolustaa suomalaisen lihan syöntiä, esimerkkinä meidän perhe.

Lue lisää ›