Mitä tarkoittaa, kun tyypin 2 diabetes on remissiossa?

Tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän katsotaan usein olevan kroonisesti eteneviä sairauksia, joita hallitaan lääkityksen avulla ja ne menevät ajan myötä vain pahemmaksi. Joka tapauksessa kliiniset tutkimukset osoittavat, että näitä sairauksia pystytään peruuttamaan.

On olemassa kolme hoitomuotoa, joiden on näytetty tieteessä peruuttavan tyypin 2 diabeteksen. Lihavuusleikkauksen on joissain tapauksissa osoitettu peruuttavan tyypin 2 diabeteksen, mutta se on kallista ja siinä voi olla useita komplikaatioiden vaaroja. Siitä saavutettu teho myös laskee vuosien myötä. Erittäin vähä kalorisen ruokavalion (ENE) on osoitettu tiputtavan painoa ja peruuttavan tyypin 2 diabeteksen, mutta on erittäin vaikeaa noudattaa, jolloin saavutettu painonpudotus ja diabeteksen peruutus on erittäin vaikeaa ylläpitää. Kolmas hoitomuoto on hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio, joka on oikein toteutettuna ravitsemuksellisesti rikas ja on helppoa noudattaa vuosia. Hiilihydraattien rajoittaminen johtaa aineenvaihdunnalliseen muutokseen, jossa rasvasta tulee pääasiallinen energianlähde glukoosin sijasta. Vasteen protokollan (hiilihydraattien rajoittaminen ja ruokailurytmien harventaminen) on osoitettu tapaustutkimuksella peruuttavan metabolisen oireyhtymän sekä muuten tyypin 2 diabeteksen.

Termit

Termit ”remissio”, ”peruutettu” ”parannettu” merkitsevät eri asioita. Tyypin 2 diabetes voidaan saada remissioon mutta ei parantaa, koska sairaus voi tulla takaisin, jos uutta elämäntapaa ei noudateta tarpeeksi hyvin. Ja koska diabeteksen peruuttaminen tai remissio on varsin uusi termi, sitä ei vielä löydy universaalisesti diabetesliittojen ja terveydenhuollon termistöstä. Itse asiassa useasti perusterveydenhuolto ei edes tiedä, että peruuttaminen tai remissio olisi edes mahdollista.

Määritys tyypin 2 diabeteksen remissiolle:

Kun henkilöllä on HbA1c arvo terveen tasolla, ilman mitään diabeteslääkityksiä.

Muita artikkeleita

Missä Vaste on ollut?

Valmistuminen yliopistosta Valmistuin keväällä 2023 Turun yliopistosta biokemistiksi sivuaineenani psykologia. Valmistujaisia vietettiin kesällä 2023 Kotkan hienossa konserttitalossa. Ammattimuusikot esittivät minulle tärkeitä ja merkityksellisiä elektronisen musiikin

Lue lisää ›

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›