SGLT2-estäjät (Forxiga, Jardiance) ja ketogeeninen ruokavalio (varoitus!)

Koska selvästi vaikuttaa siltä, että kaikille ei ole selvää se, miksi on niin tärkeätä, ettei ketogeenista ruokavaliota ja paastoa ole turvallista aloittaa omin päin parantuminen mielessä, JOS on diabeteslääkitys tai verenpainetta alentava lääkitys. Olemme valmiina kertomaan lisää esimerkein.
On hyvä, että näitä asioita tulee esiin keskustelun kautta, jotta näihin voidaan puuttua ja ihmiset saavat lisätietoa. Ja ettei kukaan, jolla on lääkityksiä, alkaisi jonkin kirjan avulla pelkästään hoitamaan itseään. Tähän tarvitaan aina asiantuntijan apua ja jatkuvaa seurantaa.
Kirjojen avulla on hyvä tutustua aiheeseen ja sieltä saa hyviä vinkkejä uuteen elämäntapaan mutta ne eivät toimi sairauden poistajana varsinkin, kun on käytössä antihyperglykeemisia lääkkeitä. Siksi kirjoissa ei koskaan ole ohjeita, kuinka tulisi vähentää lääkityksiä ja miten eri lääkitykset toimivat erilaisten metabolisten tilojen kanssa yhdessä.

SGLT2-estäjät

SGLT2-estäjät (dapagliflotsiini, kanagliflotsiini, empagliflotsiini ja ertugliflotsiini) ovat tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita käytetään aikuisilla, joiden sairaus ei pysy hoitotasapainossa. Näitä uuden polven lääkkeitä käytetään kokoajan enemmän.
Natrium-glukoosinkuljettaja 2 (SGLT-2) on proteiini, joka on pääasiallisessa vastuussa glukoosin imeytymisestä glomerulussuodoksesta takaisin verenkiertoon. Kun SGLT2-estäjä vähentää glukoosin takaisinimeytymistä munuaisissa, sitä erittyy virtsaan.

Onko turvallista aloittaa ketogeeninen ruokavalio, jos on diabeteslääkityksenä SGLT2- estäjä? Vastaus: EI!

SGLT2-estäjä voi aiheuttaa diabeettisen ketoasidoosin (veren glukoosipitoisuus ja ketoainepitoisuus korkealla samaan aikaan) ja vielä tarkemmin euglykeemisen diabeettisen ketoasidoosin, jossa veren glukoosipitoisuus ei nouse kuin hiukan, jolloin se on hyvin vaikeaa diagnosoida. Hiilihydraattien vähentäminen vähentää insuliinin määrää, jolloin ketoaineita alkaa muodostumaan. Tämä lääke- ja ketoositila yhdessä voi nopeasti ajaa tilanteen ketoasidoosiin, joka on pahimmillaan hengenvaarallinen tila. Tämän takia sen käyttö pitää lopettaa hyvissä ajoin ennen hiilihydraattirajoitteisen hoitojakson alkua.
Tässä ensimmäinen esimerkki siitä, minkä takia turvallisuus nousee niin tärkeään rooliin elämäntapamuutoksessa.

Muita artikkeleita

Missä Vaste on ollut?

Valmistuminen yliopistosta Valmistuin keväällä 2023 Turun yliopistosta biokemistiksi sivuaineenani psykologia. Valmistujaisia vietettiin kesällä 2023 Kotkan hienossa konserttitalossa. Ammattimuusikot esittivät minulle tärkeitä ja merkityksellisiä elektronisen musiikin

Lue lisää ›

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›