Virta healthin jatkuvaan seurantaan sekä hiilihydraattien rajoittamiseen perustuva hoitomalli estää 97 prosenttisesti prediabeteksen kehittymisen tyypin 2 diabetekseksi, osoittaa uusi tutkimus (McKenzie et al. 2021)

Virran hoitomalli oli huomattavasti tehokkaampi ja pysyvämpi, kuin nykyinen olemassa oleva elämäntapa/lääke interventio hoito estämään tyypin 2 diabeteksen syntymän.

Elämäntavassa pysyminen

Tutkimuksen koehenkilöistä 75 prosenttia oli vielä mukana yli kahden vuoden seurannan jälkeen Mikä on merkittävin tulos elämäntavan noudattamisen kannalta, kun aina kysytään, että pystyykö elämäntapaa noudattamaan. Pystyy!

Virta vastaan National institutes of Health Diabetes Prevention Program (NIH DPP)

Virta healthin tutkimusta verrattiin National Institutes of Health Diabetes Prevention Program (NIH DPP) interventioon, jota on tähän mennessä pidetty ”merkittävämpänä” (kultainen standardi) elämäntapa inteventiona prediabeteksen hoidossa. Virta healthin hoitomalli oli huomattavasti tehokkaampi ja ihmiset pystyivät huomattavasti paremmin noudattamaan hiilihydraattirajoitteista elämäntapaa (elämäntavassa pysyminen vuoden jälkeen 80%), kuin NIH DPP:n perinteisen mukaisessa (ravitsemussuositukset) interventiossa (elämäntavassa pysyvyys 1 vuoden jälk. vain 13.2%). Mitä enemmän lääkettä lisättiin (metformin), sitä heikommin prediabeteksen kehittyminen tyypin 2 diabetekseksi pystyttiin estämään.

Highlights:

  • -Prediabeteksen kehittyminen tyypin 2 diabetekseksi estettiin 97 prosenttisesti. Vertauksena NIH DPP tutkimuksessa koehenkilöiden prediabetes kehittyi lähes kolme kertaa useammin tyypin 2 diabetekseksi, kuin Virta healthin koehenkilöillä.
  • -52 prosenttia koehenkilöistä peruutti kokonaan kahdessa vuodessa prediabeteksen terveen tasolle.
  • -Virta healthin koehenkilöiden painonpudotus oli kahdessa vuodessa 11,3 %. NIH DPP 6 %. Virta lähes kaksinkertaisti painonpudotuksen verrattuna National Institutes of Health Diabetes Prevention Programiin kahdessa vuodessa.
  • -Elämäntavassa pysyminen: Virta healthin hoitomallissa pysyvyys oli ensimmäisen vuoden jälkeen 80 % ja reilun kahden vuoden jälkeen 75 %, joka on erittäin merkittävää tieteellisessä interventiossa. NIH DPP tutkimuksessa pysyvyys ensimmäisen vuoden jälkeen oli vaivaiset 13,2 prosenttia, jota ei voida pitää millään tavalla hyvänä ja toisen vuoden pysyvyydestä ei ole dataa.

Olisiko aika kääntää uusi sivu diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä?

Mahdollisimman hyvä pysyvyys elämäntavan noudattamisessa on yksi tärkeimpiä markkereita hyvästä interventiosta. Vähähiilihydraattisessa elämäntavassa on noin kuusi kertaa helpompaa pysyä, kuin perusterveydenhuollon tarjoamassa elämäntavassa tutkimuksen mukaan.
Olisiko vihdoinkin aika alkaa kokeilemaan jotakin uutta, eikä hakata 50 vuotta vanhaa ohjeistusta diabeteksen ehkäisyyn ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon?

Lähteet:

McKenzie, A.L.; Athinarayanan, S.J.; McCue, J.J.; Adams, R.N.; Keyes, M.; McCarter, J.P.; Volek, J.S.; Phinney, S.D.; Hallberg, S.J. Type 2 Diabetes Prevention Focused on Normalization of Glycemia: A Two-Year Pilot Study. Nutrients 2021, 13, 749. https://doi.org/10.3390/nu13030749

Muita artikkeleita

Missä Vaste on ollut?

Valmistuminen yliopistosta Valmistuin keväällä 2023 Turun yliopistosta biokemistiksi sivuaineenani psykologia. Valmistujaisia vietettiin kesällä 2023 Kotkan hienossa konserttitalossa. Ammattimuusikot esittivät minulle tärkeitä ja merkityksellisiä elektronisen musiikin

Lue lisää ›

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›