Eini-Irene, 81 muutti ruokavalion ja välttyi diabeteslääkitykseltä

Oli kevät 2021 kun Eini-Irene laittoi kotonaan TV:n päälle. Neloselta tuli Jaksa paremmin- ohjelma. Jaksossa esiteltiin Vasteen toimintaa. Eini-Irene jäi kuuntelemaan Tuomas Javanaisen puhetta ja vakuuttui kuulemastaan. Toiminnan naisena Eini-Irene otti puhelimen käteen ja soitti suoraan Tuomakselle. Puhelun seurauksena Eini-Irenelle varattiin verikokeet Synlabiin ja sovittiin aika aloituskeskustelulle. Eini-Irene oli päätöksensä tehnyt ja halusi aloittaa Vasteella. Toinen vaihtoehto olisi ollut aloittaa lääkitys tyypin 2 diabetekseen. Asiasta oli jo puhuttu lääkärin ja diabeteshoitajan kanssa. 

Seurantajakso alkaa

Eiri-Irenen seurantajakso alkoi toukokuussa. Mökkikausi oli juuri alkamassa. Eini-Irene kertoi viettävänsä paljon aikaa mökillä kesäisin. Luvassa olisi paljon hyötyliikuntaa kalastamisen ja piha-askareiden merkeissä. Kerroin Eini-Irenelle, että mahdollisimman paljon vaan kalaa ruokavalioon ja liikkumista sen verran kuin hyvältä tuntuu. Mökille lähtiessä Eini-Irene pakkasi Ipadin ja tarvittavat mittarit kassiin ja lähti linkillä maalle!

Vasteen seurantajaksot onnistuvat asiakkaan sijainnista riippumatta, kunhan yhteydet pelaavat. Eikä mittareiden ja laitteiden toiminta ole ollenkaan vaikeaa, Eini-Ireneltäkin laitteiden kanssa kommunikointi alkoi alkuopastuksen jälkeen sujumaan oikein mallikkaasti. Olin niin ylpeä ja otettu Eini-Irenen asenteesta heti alusta alkaen. Kun on halu oppia uusia asioita ja on tavoitteita terveyden suhteen niin kaikki onnistuu.

Yksilöllinen ruokavalio

Meille Vasteessa jokainen asiakas on yksilö. Suunnittelemme seurantajakson yksilöllisesti, asiakkaan terveydentila ja elämäntilanne huomioon ottaen. Eini-Irenen kohdalla laitoimme silkkihansikkaat käteen ja pyrimme mahdollisimman lempeään ja maltilla etenevään suunnitelmaan. Emme halunneet rasittaa Eini-Irenen elimistöä liian suurilla ja nopeilla muutoksilla. Ruokavaliosta ei poistettu samantien kaikkia hiilihydraattipitoisia raaka-aineita. Niin kuin kuvista näkyy, keitoissa oli vähän porkkanaa ja perunaa mukana. Pikku hiljaa Eini-Irenen ruokavalio kuitenkin muuttui vähemmän hiilihydraatteja sisältäväksi. Eini-Irenen ruokailurytmejäkään emme muuttaneet niin paljon kuin suurimmalla osalla asiakkaistamme muutamme. Hän söi useimmiten aamupalan ja sen lisäksi yhden tai kaksi ruokaa. Yhtään pidempää paastoa ei tehty.  Tällä kokonaisuudella estimme myös painon liian nopean putoamisen, mikä on tärkeää kun kyseessä on iäkäs ihminen. Annoimme asioiden tapahtua maltilla. Eini-Irene seurasi verensokeri- ja ketoarvoja säännöllisesti, jonka seurauksena olimme koko ajan kartalla Eini-Irenen verensokeriarvoista. Painoa ja vyötärönympärystä seurattiin kerran viikossa. Muutokset painossa ja vyötärönympäryksessä tapahtuivat hyvin maltillisesti ja tasaisesti. Mittaukset antoivat hänelle itselleen koko ajan tärkeää informaatiota siitä, että suunta on oikea ja myös sen, mikä ruoka on sopivaa ja mikä ei. 

Ikä tulee aina ottaa huomioon myös tulostavoitteissa. Nuoret elimistöt parantavat itsensä huimaa vauhtia ja arvot saadaan nopeasti huippukuntoon. Iäkkäämpien asiakkaiden kanssa emme voi asettaa samoja tavoitteita tai viitearvoja. On kohtuutonta vaatia 80- vuotiaalta henkilöltä samoja arvoja kuin 30- vuotiaalta. Tässä kohtaa onkin hyvä muistuttaa kaikkia armollisuudesta omaa kehoa kohtaan. Samaan hengenvetoon myös muistutus oman kehon kunnioittamisesta on paikallaan. Eini-Irenen tarina on upea esimerkki siitä, miten meistä jokaisen tulisi kunnioittaa itseään pitämällä huolta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista vaikka kuinka paljon on jo kilometrejä mittarissa. 

Lääkitys vähenee entisestään

Seurantajakson alussa Eini-Irenellä oli käytössään kolesterolilääke. Se aiheutti lihaskipuja ja rajoitti Eini-Irenen liikkumista. Lihaskipuihin Eini-Irene käytti kipulääkettä ja lepoa. Lisäksi hänellä oli verenpainelääke tarvittaessa määrättyyn käyttöön. 

Seurantajakson aikana kolesterolilääke pystyttiin lopettamaan ja hyvin nopeasti myös lihaskipujen määrä alkoi vähentyä. Kipulääkkeiden käyttö on ollut laskusuuntainen siitä lähtien. Tarvittaessa otettavaa verenpainelääkettä Eini-Irene ei ole tarvinnut koko seurantajakson aikana ollenkaan. Kaikki lääkitysmuutokset on tehty yhteistyössä Eini-Irenen hoitavan lääkärin kanssa. 

Vasteen seurantajaksoilla asiakkaan hoitava lääkäri on erittäin tärkeässä roolissa, koska suurimmalla osalla asiakkaistamme on useita lääkkeitä käytössään. Haluamme tehdä yhteistyötä asiakkaiden omien lääkäreiden kanssa sen sijaan että meillä olisi oma lääkäri tekemässä lääkitysmuutokset. Tällä tavalla meidän tuottama lisäarvo leviää pikku hiljaa Suomen jokaiseen terveyskeskukseen, jokaisen lääkärin silmien alle kuin puun juuret maan alla leviävät.

Lopuksi

Eini-Irenen intensiivinen seuranta kesti 12 viikkoa. Saavutimme Eini-Irenen kanssa muun muassa seuraavia tuloksia:

  • Diabeteslääkitystä ei tarvinnut koskaan aloittaa
  • Kolesterolilääke pystyttiin lopettamaan
  • Kipulääkitystä saatiin vähennettyä
  • Verenpainelääkettä ei tarvinnut käyttää ollenkaan
  • Munuaisten toiminta parantunut vajaatoiminnasta normaaliksi
  • Paino-indeksi on nyt 21,7 ja vyötärö 88cm cm eli Eini-Irene on Käypä hoito- suosituksen viitearvojen sisällä painon ja vyötärönympäryksen suhteen

Näiden kvantitatiivisten, helposti mitattavien tulosten lisäksi on tapahtunut paljon sellaisia muutoksia joita ei voi mittareilla mitata. Jos saamme yllä mainittujen tulosten lisäksi parannettua iäkkään henkilön toimintakykyä ja yleistä hyvinvointia, olemme mielestäni työssämme onnistuneet. Tunnen suurta kiitollisuutta siitä luottamuksesta, mitä olen Eini-Ireneltä saanut. Intensiivinen jakso on nyt loppunut ja jatkoseuranta on alkanut. Hän kokee jatkoseurannan tärkeänä tukena elämäntapamuutoksessa, mutta myös turvana arjessaan. Hän tietää että olen koko ajan vain viestin tai puhelun päässä. 

Asiakkaamme jäävät intensiivisen seurannan jälkeen jatkoseurantaan niin, että kaikkien asiakkuus kestää yhteensä 12 kuukautta. Haluamme panostaa elämäntapamuutoksen pysyvyyteen. 

Toivon, että tämä kirjoitus inspiroi lukijoitaan. Se on näiden asiakastarinoiden tarkoitus. 

Kiitos Eini-Irene, että sain kirjoittaa tämän tekstin. 

Rakkain terveisin henkilökohtainen ohjaajasi Maiju 

Muita artikkeleita