Ritva ja Seppo paransivat terveydentilaansa yhdessä

 

Tässä Ritvan oma kertomus terveydentilastaan ja hoitojaksostaan Vaste klinikalla. Ritvan intensiivinen hoitojakso kesti 12 viikkoa, jonka jälkeen hän jatkaa seurannassa vielä 9 kk.

”Ellet muuta suuntaa, joudut sinne minne olet matkalla”

Olin viime keväänä sangen kyllästynyt ylipainooni ja kaipasin kadonnutta vyötäröäni. Luonnollisesti olin myös tietoinen niistä terveysriskeistä, joita edellä mainittuihin näkyviin oireisiin liittyy. Terveysriskeistähän meitä kyllä varoitetaan yllin kyllin, mutta miten muutetaan elämäntapaa niin, ettei toistuvasti jojoilla ja olla erilaisilla dieeteillä ja uudestaan palata taas lähtöpisteeseen. Tämä toiminnan kehä on minullekin kovin tuttu.

Omia terveyshuoliani ovat olleet vähitellen kohonneet verensokerit, veren kolesteroliarvot ja verenpaine. Minulla on diagnosoitu metabolinen oireyhtymä, jota on yritetty hoitaa lääkkeillä. Keväästä 2018 alkaen minulla on ollut tai siis oli käytössäni verenpainelääkitys. Kolesterolilääkitystä on myös kokeiltu useampia kertoja, mutta lääkityksistä on jouduttu luopumaan, kun ne eivät ole sopineet sivuvaikutustensa takia.

Olen terveysalan ihmisenä tottunut, että elämäntapasairauksiakin hoidetaan maassamme ennen kaikkea lääkkeillä ja kehottamalla ihmisiä pudottamaan painoa ja muuttamaan ruokailutottumuksia sekä lisäämään liikuntaa.

Mutta miksi sitten uudistettuani edellä mainitut toiminnot, en ole kuitenkaan saavuttanut kestävää muutosta? Tavallisesti paino on noussut takaisin, usein korkojen kera, verensokerit ja –paineet ovat edelleen nousussa, eikä ruokailutottumuksistakaan ole tullut pysyviä. Kyllähän tämä on ollut aika turhauttavaa.

Vanha viisaus sanoo: ”Ellet muuta suuntaa, niin joudut sinne, minne olet matkalla ” ja minun suuntani on ollut selkeä: 20 vuoden aikana painoni nousi 20 kg eli 1kg/vuosi ja vyötärö oli kadonnut. Veriarvoni myös osoittivat noususuhdanteisen kehityksen, kuten tuossa aiemmin mainitsin.  Nyt siis tänä keväänä 2021 en todellakaan halunnut enää jatkaa tällä tiellä! Oli suunnan muutoksen aika!

Yhteydenotto Vaste Klinikalle

Facebook -sivuilla törmäsin Vasteen mainokseen. Heidän sivuihin tutustumalla löysin itselleni mahdollisuuden elämäntapamuutokseen, jolla on selkeät perusteet ja tavoitteet kohti tervehtymistä ja jonka seurauksena ihmiset, jotka olivat osallistuneet heidän hoitojaksoilleen, olivat usein päässeet lääkkeistään ja parantuneet elämäntapasairauksistaan, samoin heidän veriarvonsa olivat korjaantuneet.  Kaiken tämän myötä toki painokin oli laskenut ja vyötärö kaventunut.

Mistä tässä sitten oli kyse? Minut pysähdytti nimenomaan se, että tässä tavoitteena oli tervehtyä elämäntapasairaudesta ja päästä eroon lääkkeistä tai ehkäistä elämäntapasairauden kuten tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen.  Vasteen Tuomas ilmaisikin asian hyvin ja selkeästi: ” Eihän elämäntapasairautta paranneta lääkkeillä, vaan muuttamalla ELÄMÄNTAPAA!” 

12 viikon hoitojakso Vaste klinikalla

Niinpä tartuin tilaisuuteen ja lähdin Vaste klinikan 12 viikon hoitojaksolle.

Käytännössä tämä tarkoitti ruokailutapojen remonttia ja tarkistamista. Muutin ruokavalioni hiilihydraattirajoitteiseksi, ateriarytmini ja ateriakokonaisuudet säädettiin kohdalleen. Tätä kaikkea   seurattiin intensiivisesti päivittäin erilaisin mittarein ja raportein. Ja mikä hienoa, sain jatkuvan ja ajantasaisen tuen, opastuksen ja palautteen valmentajiltani omassa henkilökohtaisessa tilanteessani ja etenemisessäni. Homma oli siis yksilöllistä ja henkilökohtaista.

Ennen kuin aloitin hoitojaksoni, keskustelin asiasta myös aviomieheni kanssa.  Hänkin kiinnostui asiasta ja tutustui Vaste klinikan hoitojaksoihin. Ja koska hänellä on verenpainetauti ja tyypin 2 diabetes lääkityksineen, hän motivoitui niin, että päätti myös muuttaa ruokailutapojaan ja noudattaa samoja periaatteita kuin minä tulevalla hoitojaksollani. Hänen oli helppo suorittaa mittauksensa, olihan hänellä käytössään omat verensokeri- ja verenpainemittarinsa, joiden avulla hän oli tottunut seuraamaan terveydentilaansa jo aiemmin. Niinpä päätimme yhdessä noudattaa hiilihydraattien rajoittamista aterioissamme sekä noudattaa yhteistä ruokailurytmiä.

Tulokset

Täytyy sanoa, että nyt päättynyt 12 viikon jakso sujui varsin helposti. Tähän vaikutti sekä Vaste klinikan ohjaajien asiantuntemus, että myös se, että me pariskuntana täällä kotona olemme voineet jakaa kokemuksiamme, olemme pohtineet suhdettamme ruokaan sekä tulleet tietoisiksi, miten kehomme voi. Yhdessä olemme tehneet seurantaa ja tsempanneet toisiamme. Olemme kantaneet vastuuta omasta ja toisen hyvinvoinnista pyrkien edistämään sitä. Yhdessä olemme ideoineet, suunnitelleet ja valmistaneet monipuolisia, maittavia ja ravitsevia aterioita, kattaneet pöytämme kauniisti ja nauttineet värikylläisistä aterioistamme kiireettömästi. Hämmästyttävää tässä on ollut, että olemme saaneet syödä itsemme kylläisiksi, nälän tunnetta emme ole kokeneet ja samalla paino on pudonnut ja vyötärö kaventunut kummallakin.

Kuvat: Ritva Uuttu-Riski

Entä, mitä tuloksia tästä kaikesta on sitten seurannut? Itse olen päässyt eroon verenpainelääkityksestä, sokeriarvoni ovat normaaleja ja tasaisia, munuaisarvoni hämmästyttävän hyviä!

Mieheni sokeri- ja verenpainearvot ovat myös alentuneet normaalitasolle ja hän on myös voinut purkaa sokerilääkitystään.  Hän onkin nyt jatkoksi valinnut Vaste verikoeanalyysin, jonka käy läpi Vaste klinikan asiantuntijan Tuomas Javanaisen kanssa.

Itse jatkan Vasteen seurannassa ja teen mittaukset 4 viikon välein. Tulokset raportoin ohjaajalleni. Tämä on valtava tuki itselleni. Onhan kyse muuttuneen elämäntavan juurruttamisesta pysyväksi elämäntavaksi – tähän tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja aikaa, jonka kuluessa elimistö voi korjaantua ja elpyä aiempien tapojen aiheuttamista muutoksista ja haitoista, siis vakiintua.

Olen kokenut tämän intensiivisen hoitojakson Vaste klinikan asiantuntijoiden kanssa valtavan hyvänä ja onnistuneena yhteistyönä, johon olen todella voinut sitoutua.

”Olen kokenut tämän intensiivisen hoitojakson Vaste klinikan asiantuntijoiden kanssa valtavan hyvänä ja onnistuneena yhteistyönä, johon olen todella voinut sitoutua”

Kuva: Ritva Uuttu-Riski
Kuva: Ritva Uuttu-Riski

Loppusanat

Pohtiessamme yhdessä mieheni kanssa kokemustamme näistä kolmesta kuukaudesta, voimme lopuksi todeta, että oma motivaatiomme ja sisäinen ymmärryksemme siitä, miksi tätä uutta elämäntapaa haluamme jatkaa, on vahvistunut ja kirkastunut, erityisesti sen vuoksi, että hoitojakson tavoitteet ja toimintatavat ovat selkeät ja antavat perustellun ja konkreettisiin tuloksiin johtavan rakenteen, pohjan elämäntapamuutoksen toteuttamiselle. Yksinkertaisesti muutokset ovat seurausta, kun noudatamme tätä rakennetta. Tämänhän me kumpikin voimme tähänastisista tuloksistamme jo todeta. Nämä tulokset on dokumentoitu mittauksin ja kuvin. Lopputuloksena meillä on nyt terveempi elämä ilman lääkkeitä tai vähemmin lääkkein. Ja tämän elämäntavan seurauksena on myös paino pudonnut ja se kadonnut vyötärökin on löytynyt.

On tarvittu sisäistä havahtumista, motivaation vahvistumista ja kirkastumista ja tähän Vaste klinikka on tarjonnut asiantuntemuksensa ja antanut avaimet.

Lopuksi:

  • hoitojakson tarjoamat selkeät tavoitteet ja toiminnan rakenne kohti uutta elämäntapaa mahdollisimman terveenä ovat olleet meille perusta tässä elämäntapamuutoksen toteuttamisessa
  • muutokseen tarvittavan sisäisen havahtumisen, motivaation ja tahtotilan syntymisessä ja vahvistumisessa saatu tuki, tieto ja rohkaisu ovat olleet korvaamattomia
  • Vasteen asiantuntijoihin on saanut yhteyden aina, kun on tarvinnut ja kanssakäyminen on ollut tosi mutkatonta ja asiantuntevaa.
Kotkassa meren äärellä 19.8.2021 Ritva Uuttu-Riski ja Seppo Riski

Muita artikkeleita

Reuma rauhoittui ruokavaliolla

Vasteen asiakas Bettina 31 vuotta Lähtötilanne ennen Vasteen hoitojaksoa Olen sairastunut selkärankareumaan 25-vuotiaana. Kun sain diagnoosin ja perinteinen hoito reumapolilla alkoi, etsin käsiini myös muita

Lue lisää ›