Tiina 50v peruutti tyypin 2 diabeteksen ja diabeteksesta johtuvan komplikaation. Lopulliset tulokset 6kk.

FAKTAA:

 1. Tyypin 2 diabetes -> peruutettu (sokerit terveen tasolla ilman lääkitystä)
 2. Diabeettinen komplikaatio retinopatia -> peruutettu
 3. Rasvamaksa -> peruutettu
 4. Hyperinsulinemia (insuliinin liiallinen määrä) -> peruutettu
 5. Insuliiniresistenssi -> peruutettu

Tiputetut lääkitykset: Metformin ja Januvia (lääkitystiputukset oman lääkärin valvonassa)

 • Paino: – 21,39 % (-19,7 kg)
 • Vyötärö: -21,69 % (18 cm)

Tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän kannalta oleellisimpien veriarvojen muutokset:

 • HbA1c -> – 23,52 %
 • Paastoglukoosi -> – 44,05 %
 • S-INSU (paastoinsuliini) -> – 72,05 %
 • fP-ALAT (maksa-arvo) -> – 44,19 %
 • fP-KOL-HDL -> + 17,65 %
 • fP-KOL-LDL -> + 15 %    (HUOM: Jotta saisimme hyvän kuvan LDL:n laadusta olisi mitattava verestä ApoB tai Lp(a) arvo jotta voisimme arvioida partikkelikokoa. Hiilihydraattirajoitteisella ruokavaliolla LDL partikkeli koko on yleisesti suurta ja hyvä laatuista (Hallberg ja muut 2018). LDL:n hetkellinen nousu liitttyy suureen painonpudotukseen, koska kolesterolia on sitoutuneena rasvakudokseen. Kun painonpudotus tasaantuu LDL pienenee. Paremman ennusteen sydän- ja verisuonitaudin riskistä kertoo HDL:n ja triglyseridien välinen suhde. Huomioitavaa on myös se että LDL-C ei edes kuulu metabolisen oireyhtymän yleisiin kriteereihin (WHO kriteerit), koska sitä ei ole pidetty hyvänä merkkinä ennustaa kardiovaskulaarisia sairauksia).
 • fP-Trigly -> – 22,22 %
 • hs-CRP (tulehdusarvo) -> – 20 %

Tiinan oma kokemus tyypin 2 diabeteksen peruuttamisesta Vasteen valmennuksessa:

Nyt on puolen vuoden valmennus ohi. Valmennuksen alussa, epäilin vahvasti itseäni ja onnistumistani, koska tunnetusti minulla ei ole ollut selkärankaa.
Halusin kuitenkin onnistua ja ennen valmennuksen aloittamista kävin muutaman kerran hypnoterapeutin luona. En osaa sanoa, kuinka paljon hypnoterapeutin luona käyminen auttoi, mutta selkäranka ei katkennut kertaakaan.
Toki valmennuksen alussa oli paljonkin haasteita. Suklaa huusi ensimmäiset kaksi kuukautta 24/7. Päätin antaa huutaa, reagoimatta siihen huutoon. Tällaisina hetkinä ehkäpä se hypnoosi auttoi, en langennut suklaaseen, enkä pahemmin mihinkään muihin houkutuksiin.
Mitä en olisi saanut syödä, söin kuitenkin:

 • metsämansikka
 • 4 kpl pensasmustikkaa
 • pari omaa viinirypälettä
 • 1⁄4 mansikka
 • 1⁄2 käsintehty suklaakonvehti
 • pari hernettä, ei herneenpalkoa (sori Tuomas, ihan kaikkea en vissiin sulle tunnustanut, tosin lista ei kovin pitkä)

Valmennus sopi minulle erinomaisesti. Ei tarvinnut ajatella itse, vaan valmentaja oli loistavasti ”langan” päässä ja sain nopeasti opastusta ja neuvoja, esim. kaupassa käyntiin. Usein otin kuvan tuoteselosteesta lähetin sen valmentajalle. Usein vastaus oli ”jätä hyllyyn”, yleensä tiesin vastauksen, mutta aina kannatti yrittää! Valmennuksen edetessä myös oma tieto ja varmuus lisääntyivät.
Tein suurimmaksi osaksi itse ruokani, koska silloin tiesin tarkkaan mitä syön. Minulle ruoan laatu on tärkeä asia. Muutamat kerrat söin ulkona. Alussa, kun keho oli kovin herkkä, verensokerit tuppasivat nousemaan, vaikka yritti syödä tarkasti ja selittää henkilökunnalle, mitä saan syödä. Valmennuksen missään vaiheessa minulla ei ollut vaikeuksia kieltäytyä mm. juhlissa kakuista, pullista, herkuista… Valmennuksen aikana minulla oli ainakin lakkiaiset, nimiäiset, parit synttärit, hienot illalliset, kesäloma suomessa karavaanarina, yhdistyksen kesätapaaminen, toinen hieno illallinen, Krakovan matka… En sortunut missään.
Halusin tervehtyä, en syödä ”väärin” miellyttääkseni muita. Välillä tuntui, että muille oli paljon vaikeampaa ruokavalioni. Kävin verikokeissa valmennuksen alussa, kolmen kuukauden kohdalla ja valmennuksen lopussa.  Mutta Olin ymmärtävinäni, että verikokeiden tulokset ovat olleet loistavat.
Koko valmennuksen ajan Tuomas on hienosti tsempannut ja uskonut onnistumiseeni. Pidemmillä paastoilla kysellyt usein vointiani ja fiiliksiä. Ja jos joskus ei ole ollut helppoa, olen myös uskaltanut valittaa ja avautua Tuomakselle, tosin niin ei tainnut tapahtua usein.
Minä maksoin mielelläni valmennuksesta. Minun ei tarvinnut punnita ja mitata ruokia, ei tullut ketoflunssaa, -ihottumaa, suonenvetoja, kramppeja, mitä monet ketoilijat tuntuvat valittavan. Olin koko ajan ”valvonnassa”. Tunsin tekeväni asioita oikein ja sain ammattitaitoista ohjausta.
Jos minä olen onnistunut, niin kuka tahansa onnistuu. Avoimin mielin ja halu voida paremmin, ovat paras motivaattori.
Mahtavaa elää ilman lääkkeitä, energisenä ja upean näköisenä. Jatkan ketoilua, tästä on tullut elämäntapa. Tosin joskus vielä otan palan raakakakkua ja shamppanjaa.
-Tiina

Lähteet:
Hallberg SJ., et al. (2018) Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Ther. Apr;9(2):583-612.

Muita artikkeleita