Kanadan diabetesyhdistys ottaa valikoimaan vähähiilihydraattisen- ja erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion tyypin 2 diabeteksen hoidossa

Diabetes Kanada julkaisi hiljattain uuden tilanne katsauksen ohjeistuksiin, jossa ilmoitettiin vähähiilihydraattisen ja erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion olevan turvallinen ja tehokas hoitomuoto diabeteksen hoidossa perustuen viimeisempään tieteelliseen näyttöön.

Hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio yhä useamman suuren diabetesjärjestön työkaluna

Aiemmin hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion työkalupakkiinsa on jo lisännyt Diabetes Australia, Diabetes UK ja Amerikan diabetesyhdistys. Nyt tuoreimpana Diabetes Kanada. Yhteneväisen linjauksen mukaan, vähähiilihydraattinen ruokavalio alle 130 grammaa HH/päivä ja erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio alle 50 g HH/päivä ovat tehokkaita ja turvallisia hoitomuotoja painonpudotuksessa ja glykatoituneen hemoglobiinin (HbA1c) alentamisessa tyypin 2 diabetesta sairastavilla henkilöillä.

Hyväksyntä hiilihydraattien rajoittamiseen kasvaa

Diabetes Kanada teki muutoksen ohjeistukseen, koska tutkimus/tiede hiilihydraattirajoitteisesta ruokavaliosta on kasvanut merkittävästi. Tämä on johtanut siihen, että kansainvälinen yhteisymmärrys hiilihydraattirajoitteiseen ruokavalioon on lisääntynyt tyypin 2 diabetesta sairastavien ja terveydenhuollon välillä. Ohjeistuksen lisäämisellä on myös tarkoitus vähentää jännitteitä perusterveydenhuollon ja hiilihydraatteja rajoittavan elämäntavan ympärillä.

Miksi Diabetes Kanada hyväksyi hiilihydraattirajoitteiseen ruokavalion?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio (51-130g HH/päivä)

Tieteellisen näytön katsaus osoittaa, että hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio on tehokasta painonpudotukseen, parantamaan verensokereita ja vähentämään verensokeria alentavien lääkkeiden käyttöä. Vaikka muillakin ruokavalioilla pystyisi saavuttamaan painonpudotusta ja parantamaan verensokereita, niillä ei ole pystytty saavuttamaan verensokeria alentavien lääkitysten purkamista. Diabetes Kanada kutsuu tätä merkittäväksi asiaksi hiilihydraattirajoitteisessa ruokavaliossa.

Erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio (alle 50g HH/päivä)

Diabetes Kanadan mukaan erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio (alle 50g HH/päivä) saattaa olla tehokkain tapa painonpudotuksessa, verensokereiden alentamisessa ja verensokeria alentavien lääkkeiden poistossa verrattuna mihinkään muuhun menetelmään 1-12 kuukauden aikana.

Huom!

Diabetes Kanada ohjeistaa, että insuliini- ja sulfonyyliurea annoksia täytyy vähentää tai lopettaa välttääkseen hypoglykemian, kun hiilihydraatteja aletaan rajoittamaan. SGLT2 estäjät saattavat myös lisätä riskiä diabeettiseen ketoasidoosiin.

Lähteet

  1. Diabetes Canada, Diabetes Canada Position Statement on Low Carbohydrate
    Diets for Adults with Diabetes: A Rapid Review Canadian Journal of Diabetes (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2020.04.001.

Muita artikkeleita