Ravitsemussuositustemme kaltainen DASH-ruokavalio jäi pois Amerikan diabetesyhdistyksen suosituksista puutteellisen tieteellisen näytön takia tänä vuonna (2020)

Aiemmin Amerikan diabetesyhdistyksen suosituksissa mukana ollut ja mediassakin hehkutettu DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ruokavalio ei ole enää mukana ADA:n suosituksissa diabeteksen hoitoon puutteellisen tieteellisen näytön takia.

DASH-ruokavalio

DASH-ruokavaliossa painotetaan mm. hedelmien ja kasvisten, täysjyväviljan sekä vähärasvaisten tuotteiden syömistä. Punainen liha, kovat rasvat ja sokerilla makeutetut tuotteet ovat vältettävien listalla (Duodecim 2017)

ADA:n suosituksissa mukana olevan vähähiilihydraattisen ruokavalion tieteellinen näyttö ja teho on kiistaton tyypin 2 diabeteksessa

Maailman suurimman diabetesyhdistyksen ADA:n mukaan vähähiilihydraattisesta ja erittäin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on enemmän tieteellistä näyttöä glykemian alentamiseen- ja diabeteslääkkeiden vähentämiseen tyypin 2 diabeteksessa, kuin mistään muusta ruokavaliosta. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on kiistatta eniten kultastandardin (RCT) näyttöä tyypin 2 diabeteksen hoidossa.
ADA totesi jo 2019 konsensus raportissaan, että ”hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio ei näytä nostavan kokonaisriskia sydän- ja verisuonitauteihin”.
Lähteet:
American Diabetes Association: Standard of Medical Care in Diabetes -2020

Muita artikkeleita