Uusi tieteellinen katsaus tyydyttyneen rasvan vaikutuksesta terveyteen (Astrup et al. 2020)

Astrup et al. 2020. Journal of the American College of Cardiology
Linkki katsaukseen
 
Viimeaikaiset meta-analyysit satunnaistetuista kontrolloiduista (paras näyttö) ja havaintotutkimuksista osoittavat, että ei ole olemassa mitään hyvää tieteellistä näyttöä siitä, että vähentämällä tyydyttyneen rasvan käyttöä olisi jotain hyötyä sydän- ja verisuonitautien tai kokonaiskuolleisuuden estämisessä. Vaikka tyydyttyneen rasvan käyttö lisäisikin LDL:n määrää verenkierrossa, kyse on pääsääntöisesti suuripartikkelisesta LDL:stä, joka ei ole vahvassa yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, toisin kuin pienipartikkelinen LDL.
 
Tyydyttynyttä rasvaa sisältävät täysrasvaiset maitotuotteet, punainen liha, kananmunat eivät ole yhteydessä kohonneeseen sydän- ja verisuonitauti riskiin katsaus osoittaa. Tieteellinen näyttö ei tue ohjeistusta siitä, että näiden ruokien käyttöä pitäisi vähentää.

Muita artikkeleita

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›