2 tyypin diabetes jalkasärky

Diabeteksesta johtuva jalkasärky, johtuu yleensä diabeettisesta neuropatiasta, joka on erittäin yleinen 2 tyypin diabeteksen liitännäissairaus. Kohonneet verensokerit voivat vaurioittaa hermoja, joka tapahtuu yleensä ensimmäisenä jaloissa ja jalkaterissä.
Oireet vaihtelevat ja ne riippuvat siitä, mitkä jalkojen hermoista ovat vaurioituneet. Oireina ovat usein jalkojen kihelmöinti, turtumus, kipu, lihas heikkous ja polttelu.
2 tyypin diabetes lisää merkittävästi riskiä sairastua neuropatiaan. Mitä pidempään diabetesta on sairastanut, sitä korkeampi riski on ja mitä korkeammat verensokerit ovat, sitä korkeampi on riski. Myös tupakointi lisää riskiä.
Diabeettinen neuropatia voi johtaa vakaviin infektioihin, jotka voivat levitä eri puolille kehoa ja lopulta amputaatioihin. Suomessa tehdään vuosittain diabeteksesta johtuvia amputaatioita 1500-2000 kpl.

Verensokeria alentavat lääkkeet helpottavat oiretta mutta lisäävät komplikaatio riskiä

Pitämällä verensokerit hyvällä tasolla helpottaa oireita ja auttaa oireiden ehkäisyssä. Verenpaineen terveellisten raja-arvojen saavuttaminen vähentää riskiä sairastua diabeettiseen neuropatiaan. Lääkkeet helpottavat oireita mutta eivät poista diabetesta tai neuropatiaa. Verensokeria alentavat lääkkeet yleensä pahentavat tilannetta, koska sokeria ”lakaistaan” verenkierrosta muualle elimistöön eikä tuoda ihmisestä ulos (poikkeuksena SGLT2-estäjä). Tällöin sokeria kulkeutuu entistä enemmän kudoksiin kuten; silmänpohjiin (retinopatia), jalkoihin (neuropatia) ja munuaisiin (nefropatia). Tämä vaurioittaa ajan myötä näitä kudoksia johtaen komplikaatioihin. Tästä on olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä.
Jos diabeettinen neuropatia syntyy tyypin 2 diabeteksesta, niin tehokkain keino eliminoida kyseinen sairaus, on päästä eroon 2 tyypin diabeteksesta. Jos sinulla ei ole diabetesta, niin sinulla ei voi olla diabeteksesta johtuvaa neuropatiaa.

Kuinka tämä onnistuu?
Vasteen elämäntapamuutos peruuttaa todistetusti tyypin 2 diabeteksen ilman lääkkeitä ja leikkauksia ravitsemuksen sekä ruokailurytmien harventamisen avulla.
www.vastehealth.fi

Muita artikkeleita

Missä Vaste on ollut?

Valmistuminen yliopistosta Valmistuin keväällä 2023 Turun yliopistosta biokemistiksi sivuaineenani psykologia. Valmistujaisia vietettiin kesällä 2023 Kotkan hienossa konserttitalossa. Ammattimuusikot esittivät minulle tärkeitä ja merkityksellisiä elektronisen musiikin

Lue lisää ›

Solut täyttyvät glukoosista – Insuliiniresistenssin biokemiaa

Jos sinulla on liikaa glukoosia solun sisäisessä tilassa (intrasellulaarinen tila), maksa yrittää päästä siitä eroon valmistamalla rasvaa (Smith et al. 2019) ja samaan aikaan insuliini yrittää työntää uutta glukoosia jo täynnä oleviin soluihin. Maksa lähettää tätä uutta rasvaa VLDL (very low density lipoproteiini) muodossa muualle elimistöön. Näin syntyy viskeraalisen alueen rasva eli vaarallinen sisäelin rasva (rasvamaksa, rasvahaima, vatsanalaisrasva).

Lue lisää ›

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›