2 tyypin diabetes jalkasärky

Diabeteksesta johtuva jalkasärky, johtuu yleensä diabeettisesta neuropatiasta, joka on erittäin yleinen 2 tyypin diabeteksen liitännäissairaus. Kohonneet verensokerit voivat vaurioittaa hermoja, joka tapahtuu yleensä ensimmäisenä jaloissa ja jalkaterissä.
Oireet vaihtelevat ja ne riippuvat siitä, mitkä jalkojen hermoista ovat vaurioituneet. Oireina ovat usein jalkojen kihelmöinti, turtumus, kipu, lihas heikkous ja polttelu.
2 tyypin diabetes lisää merkittävästi riskiä sairastua neuropatiaan. Mitä pidempään diabetesta on sairastanut, sitä korkeampi riski on ja mitä korkeammat verensokerit ovat, sitä korkeampi on riski. Myös tupakointi lisää riskiä.
Diabeettinen neuropatia voi johtaa vakaviin infektioihin, jotka voivat levitä eri puolille kehoa ja lopulta amputaatioihin. Suomessa tehdään vuosittain diabeteksesta johtuvia amputaatioita 1500-2000 kpl.

Verensokeria alentavat lääkkeet helpottavat oiretta mutta pahentavat diabetesta

Pitämällä verensokerit hyvällä tasolla helpottaa oireita ja auttaa oireiden ehkäisyssä. Verenpaineen terveellisten raja-arvojen saavuttaminen vähentää riskiä sairastua diabeettiseen neuropatiaan. Lääkkeet helpottavat oireita mutta eivät poista diabetesta tai neuropatiaa. Verensokeria alentavat lääkkeet yleensä pahentavat tilannetta, koska sokeria ”lakaistaan” verenkierrosta muualle elimistöön eikä tuoda ihmisestä ulos (poikkeuksena SGLT2). Tällöin sokeria kulkeutuu entistä enemmän kudoksiin kuten; silmänpohjiin (retinopatia), jalkoihin (neuropatia) ja munuaisiin (nefropatia). Tämä vaurioittaa ajan myötä näitä kudoksia johtaen komplikaatioihin.
Jos diabeettinen neuropatia syntyy tyypin 2 diabeteksesta, niin tehokkain keino eliminoida kyseinen sairaus, on päästä eroon 2 tyypin diabeteksesta. Jos sinulla ei ole diabetesta, niin sinulla ei voi olla diabeteksesta johtuvaa neuropatiaa.
 
Kuinka tämä onnistuu?
Vaste peruuttaa todistetusti tyypin 2 diabeteksen ilman lääkkeitä ja leikkauksia ravitsemuksen sekä ruokailurytmien harventamisen avulla.
www.vastehealth.fi

Muita artikkeleita

Hiilihydraatti-insuliinimalli haastaa perinteisen kalorimallin lihavuuden hoidossa (Ludwig et al. 2021 The American Journal of Clinical Nutrition)

Yleisen näkemyksen mukaan liikalihavuusepidemia johtuu nykyaikaisten, erittäin maukkaiden, energiapitoisten jalostettujen elintarvikkeiden liiallisesta kulutuksesta, jota pahentaa istuva elämäntapa. Lihavuustilastot ovat kuitenkin historiallisen korkealla, vaikka energian tasapainomalli (EBM) ohjaa jatkuvasti keskittymistä syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän.

Lue lisää ›

Laitumelta vai labrasta?

Punaisen lihan syömisestä on tulossa syntiä. Samaan aikaan kemistit kehittelevät lihan kaltaisia tuotteita elintarviketeollisuudelle. Miksi me Vasteessa puolustamme kotimaista punaista lihaa? Tervetuloa tutustumaan runsain kuvamateriaalein kuvitettuun kirjoitukseen, joka puolustaa suomalaisen lihan syöntiä, esimerkkinä meidän perhe.

Lue lisää ›

Se ei sittenkään ollut LDL, vaan triglyseridit

 ”SUURET triglyseridipitoisuudet liittyvät ateroskleroottisiin muutoksiin ja verisuonten tulehdukseen myös potilailla, joiden sydän- ja verisuonitautiriski on pieni. Yhteydet havaitaan riippumatta potilaan LDL-kolesterolin tasoista, Journal of the American College

Lue lisää ›