Reuma rauhoittui ruokavaliolla

Vasteen asiakas Bettina 31 vuotta
Lähtötilanne ennen Vasteen hoitojaksoa
Olen sairastunut selkärankareumaan 25-vuotiaana. Kun sain diagnoosin ja perinteinen hoito reumapolilla alkoi, etsin käsiini myös muita hoitotapoja ja -muotoja. Yksi tärkeimmistä löydöistäni oli lääkäri Rauli Mäkelän kirja Reuma ja niveltulehdukset. Ymmärsin, että reumaa voidaan hoitaa myös ruokavaliolla ja aloitin perinteisen lääkehoidon lisäksi gluteenittoman ruokavalion. Reumaattinen tulehdus saatiin sillä erää vuodessa rauhoittumaan ja reuma pysyi remissiossa 5 vuotta ilman lääkitystä.
Reumasairaus aktivoitui uudestaan vuoden 2020 alussa. Sain alkuun kipulääkkeet ja lihasrelaxantit avuksi. Nämä toivat vain ajoittaista helpotusta, mutta eivät hoitaneet juurisyytä. Puoli vuotta myöhemmin aloitettiin sama perinteinen reumalääkitys kuin ensimmäisellä kerralla. Tällä kertaa se ei riittänyt.
Olin aiemmin tutkinut yksityisiä lääkäriasemia, joissa on erikoistuttu reuman hoitoon myös muilla kuin lääkehoidon menetelmin. Valitettavasti nämä palvelut ovat hintaluokassaan erittäin korkeat eivätkä siksi useimmille mahdollisia vaihtoehtoja.
Huonoimmillaan tilanteeni oli se, että toimintakykyni oli merkittävästi heikentynyt eikä arkiset askareetkaan, kuten pukeutuminen tai peseytyminen, meinannut enää sujua itsenäisesti. Kehossa pitkään jatkunut tulehdustila vaikutti sekä fyysiseen että henkiseen jaksamiseen heikentävästi.
Yritin omatoimisesti hoitaa reumaa ketogeenisellä ruokavaliolla ja paastolla, saamatta kuitenkaan kestäviä tuloksia. Tulehdustila kerrytti polviin nestettä ja niitä jouduttiin hoitamaan kortisonipistoksilla puolen vuoden aikana 5-6 kertaa.
Reumapolilla tilannettani seurattiin ja minulle tarjottiin perinteisen reumalääkkeen rinnalle sytostaattilääkitystä. Koska kyseisillä lääkkeillä on monia tunnettuja haittavaikutuksia, joista yhtenä kehon oman immuniteettisuojan heikkeneminen, halusin kokeilla muut hoitovaihtoehdot ensin.
 
Seurantajaksolla 12 viikkoa
Löysin Vaste Oy:n, kun tutkin reuman hoitoa ruokavaliolla. Heidän asiakastarinansa ja valmennus, joka sisältää tiivistä ohjausta ja perustuu tieteeseen, sai minut vakuuttumaan.
Pääsin aloittamaan Vasteella, jossa sain selkeät ja helpot ohjeet hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion noudattamiseen sekä pätkäpaastoamiseen. Kävin verikokeissa selvittämässä lähtötilanteeni, missä katsottiin mm. tulehdusarvot (hs-CRP, LA, IL6 ja TNF-alfa).
Viikkojen aikana seurasin verensokereita itsenäisesti useita kertoja päivässä, sain päivittäistä ohjausta Vasteen ohjaajalta mobiiliapin kautta ja viikoittain seurattiin myös muita terveyden mittareita. Ruokavaliota rajattiin lisää, kun haluttuja tuloksia ei tullut. Tilivelvollisuus ohjaajalle ja jatkuva seuranta paransivat omaa sitoutumista ruokavalion noudattamiseen.
Olin 5 kuukauden ajan siinä tilassa, etten pystynyt liikkumaan muutaman kilometrin kävelymatkaa enempää ja olin joutunut jättäytymään pois kaikesta urheilusta. Tämä oli erityisen raskasta henkisesti, koska olin joutunut luopumaan rakkaasta tanssiharrastuksesta.

Opit ja oivallukset Vasteen valmennuksesta
12 viikon matka Vasteen seurantajaksolla tuli päätökseen. Mitä opin matkalla?

 • Ketogeeninen ruokavalio yhdistettynä pätkäpaastoon vapauttaa valtavasti aikaa ja energiaa, kun syömisen ympärillä ei tarvitse pyöriä viidesti päivässä.
 • Nälän tunteesta ja siihen liittyvästä tunteiden vuoristoradasta (ns. nälkäkiukusta) ei tarvitse kärsiä tällä ruokavaliolla.
 • Hyvinkin yksinkertainen ja askeettinen ruokavalio voi olla erittäin maukas, kun se on koostettu laadukkaista raaka-aineista.
 • Syöminen on myös sosiaalinen asia ja siihen liittyy yhteisöllisiä piirteitä. Näiden vaikutukset on otettava huomioon henkilökohtaisessa muutosprosessissa.
 • Seurantajakso sai tarkastelemaan omaa suhdetta ruokaan: Ruokaan sitoutuu paljon tunteita ja on hyödyllistä oppia kohtaamaan ne ja käsittelemään niitä muilla keinoin (mm. turvallisuuden tunne, lohtu, palkitseminen). Syömiseen kytkeytyy myös monia uskomuksia, joita tarvitsee työstää, kun muuttaa totuttuja tapoja (esim. ”Ilman aamupalaa ei voi lähteä mihinkään”).
 • Itsehoito ruokavaliolla vaatii vastuunottamista omasta terveydestä ja sitoutumista prosessiin. Tärkeimpänä selvittää itselleen: ”Miksi tämä on minulle tärkeää”.
 • Onnistunut itsehoito lisää hallinnan tunnetta omasta elämästä ja sitä kautta parantaa myös henkistä suorituskykyä.

 Tulokset hoitojaksosta
 

 • Kehon tulehdustila sammui (Lasko 22 -> 7 -68%, herkkä CRP 9,9 -> 3,1 -69%)
 • Kokonaisvireystila nousi merkittävästi
 • Toimintakyky palasi normaaliksi ja urheilu mahdollistui
 • Paino putosi 6kg

Olen erittäin kiitollinen siitä, että ainakaan toistaiseksi minun ei tarvitse siirtyä kovempaan reumalääkitykseen, vaan voin jatkaa perinteisellä reumalääkityksellä ja ruokavaliolla täysipainoista elämää. Nyt voin fyysisesti ja henkisesti erittäin hyvin, ja olen pystynyt palaamaan takaisin tanssin pariin! Voin suositella Vasteen valmennusta täydestä sydämestäni.
Bettina

Muita artikkeleita